“Zorgverzekeraars moeten kleur gaan bekennen”

Medifit Fysiotherapie is al sinds het eerste uur aangesloten bij Zorg1. Lard Davidse, mede-eigenaar van Medifit is de praktijk samen met zijn compagnon in 1999 begonnen. Inmiddels is Medifit uitgegroeid tot maar liefst 10 vestigingen in Breda en Midden Brabant. Dat is niet voor niets. Lard heeft een gezonde ondernemersmentaliteit. Hij wil het liefst zoveel mogelijk vooraan in de rij staan als hij kansen voor zijn praktijk ziet en niet pas inspringen als iedereen inspringt, dat was bij Zorg1 niet anders. Het ‘programmawerken’ van Zorg1 is naar zijn inziens de toekomst!

Waarom werkt u met het Zorg1 Lage Rug Programma?

“ Dit heeft een dubbele reden. Ik ben ervan overtuigd dat het ‘programmawerken’ de toekomst is voor de fysiotherapie. Werken met zittingen geeft altijd ruimte voor misbruik en weinig ruimte voor innovatie en flexibiliteit, daar moeten we van af. Ik wil graag met meerdere zaken vooraan staan, dus ook met deze nieuwe manier van werken.

De tweede reden is dat we bij de zorgverzekeraar gunstige contractvoorwaarden krijgt als we werken met innovatieve zaken als het Zorg 1 lage rug zorgplan.

Hoe gaat Medifit Fysiotherapie om met het ‘programmawerken’?

“Ik moet eerlijk aangeven dat ik het een beetje had onderschat hoeveel impact het zou hebben op de manier van denken en doen in de organisatie. Als fysiotherapeut ben ik zo gewend om in zittingen te denken en handelen, dat patroon doorbreek ik niet zomaar even. Het is wel een heel interessant en leerzaam proces geweest voor ons. Ik kan zeggen dat we het nu ruim twee jaar na dato intern allemaal goed georganiseerd hebben. Het valt voor ons nu ook nog te overzien omdat we bewust hebben gekozen voor alleen zorgprogramma lage rugklachten en alleen bij VGZ.”

Waarom alleen VGZ?

“ Dat is een bewuste keuze geweest. Omdat we echt klein en overzichtelijk wilden starten met het programmawerken kozen we voor VGZ omdat wij met een aantal locaties in VGZ gebied zitten. Ook gaven de goede contractvoorwaarden bij VGZ de doorslag. Ik zou zeggen waarom dan niet ook meteen alle andere zorgverzekeraars meepakken? Dat zou ik ook het liefste doen. Alleen elke zorgverzekeraar hanteert weer eigen regels, een andere manieren van declareren en voorwaarden naar hun klanten, onze patiënten, toe. Ik zie dan door de bomen het bos niet meer.” Dat wilde ik onze fysiotherapeuten niet aandoen en daar ben ik achteraf ook erg blij mee.

Kleur bekennen

“ Ik hoop dat alle zorgverzekeraars ook nu eens een keer gaan doorpakken. Ik geloof namelijk enorm in de manier van werken en dan kunnen wij het ook gemakkelijker implementeren in de organisatie. Met doorpakken bedoel ik kleur gaan bekennen. Ze moeten het een keer eens worden met elkaar, keuzes maken en zelf ook risico willen dragen. Nu liggen bij het programmawerken de meeste financiële risico’s en de declaratie problematiek bij de zorgverlener en de patiënt. Als ze geloven in het ‘programmawerken’ dan moeten ze het laten zien door af te stappen van die zittingenstructuur, ook naar patiënten toe. Zolang zij niet kiezen weet ik niet of het toekomst heeft. Hoedanig ik ook geloof in de meerwaarde van het ‘programmawerken’!”

Hoe verloopt de samenwerking met Zorg1?

Wij zijn klant van het eerste uur. In het begin was Zorg1 als organisatie nog een stuk minder goed georganiseerd en ook zoekende hoe zij het vorm konden geven richting verzekeraars, klanten en andere stakeholders. Echter net als dat wij de hobbels in onze praktijk hebben overwonnen, heeft Zorg1 dat ook. Ik ben nu erg positief over de samenwerking. Inhoudelijk laten ze praktijken een stuk vrijer dan andere vergelijkbare aanbieders, zolang we maar voldoen aan het juist inzetten van klinimetrie. Ik werk zelf met Intramed. Zorg1 en Intramed is een hele goede combinatie. Mijn EPD is volledig ingericht op het goed verwerken van de benodigde Zorg1 data.”

Zorg1 dashboard – absolute meerwaarde

“De communicatie met Zorg1 verloopt nu ook erg prettig. Ze betrekken praktijken goed bij alle beslissingen die er genomen worden. Zo hebben zij dit jaar een Zorg1 app gelanceerd en een live chat. Morgen neem ik weer deel aan een afstemsessie via Google Hangouts. Een enorme toevoeging vind ik ook het Zorg1 Dashboard. Deze is in 2019 beschikbaar gekomen voor Zorg1 praktijken die met intramed werken. Vanuit dit dashboard zien we eindelijk de ‘outcome’ terug, zowel op praktijk- als op therapeutniveau. Wij hebben nu alle inzage om therapeuten goed te sturen en voor te bereiden op de audit. Vanuit onder andere de info uit het dashboard hebben wij nu een workflow gemaakt voor het Zorg1 lage rug product van het bellen tot aan de evaluatie, zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn.

Gaat u het ‘programmawerken’ nog verder uitbreiden?

“Ik heb zojuist gehoord dat VGZ voor de contractsvoorwaarden 2021 als 1 van de voorwaarden heeft gesteld dat wij als praktijk met minimaal 3 programma’s dienen te werken. Als ik kijk hoeveel impact het implementeren van het Zorg1 Lage Rug Programma heeft gehad, ben ik wel een beetje terughoudend. Aan de andere kant, ik geloof echt in deze manier van werken en onze praktijk heeft er nu al zoveel stappen in gemaakt. Wie A zegt moet ook B zeggen naar mijn idee. We zullen hier dus naar alle waarschijnlijkheid gewoon in doorpakken. Echter ik hoop dus wel dat zorgverzekeraars nu ook een keer allemaal gaan doorpakken en gewoon 1 lijn gaan trekken naar zowel zorgverlener als naar hun klanten.

Meerwaarde patiënt

“Zeker naar de patiënt vind ik dat het programmawerken zoveel meer mogelijkheden biedt. Nu kan een therapeut zelf bepalen of een klant misschien wel een keer 2 uur moet komen, om vervolgens daarna zelfstandig aan de slag te gaan met gerichte fysiotherapie oefeningen vanuit huis, natuurlijk onder begeleiding van de fysiotherapeut. “

Zou u het Zorg1 programmawerken aanbevelen aan andere praktijken?

“Ja nu zeker wel! Ik heb in het begin getwijfeld of ik de juiste keuze had gemaakt, maar Zorg1 faciliteert nu echt goed, waardoor het ‘programmawerken’ ook praktisch steeds beter te implementeren valt in de praktijk. Praktijken die nu instappen, zullen het dus een stuk sneller kunnen implementeren. Wil een praktijk gebruik gaan maken van het werken met zorgplannen en daarmee goede contractafspraken met de diverse zorgverzekeraars afspreken, start dan zo snel mogelijk. Er komt echt wel wat bij kijken!

500

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *