Groustra Fysiotherapie, Zorg1, eHealth, zorginnovatie

Ons vak verandert, het tij kun je niet keren!

Groustra Fysiotherapie is erg te spreken over het Zorg1 lage rugprogramma ‘Back to

Move’ en de visie van Zorg1. Praktijkeigenaar Gerald Groustra geeft aan dat de

samenwerking voelt als een ‘jas die hem past’. “Als je als praktijk kwaliteit wilt bieden,

dan is het een uitdaging om iemand zo snel mogelijk weer klachtenvrij te krijgen”, aldus Groustra.

 

Achtergrond

Praktijkeigenaar Gerald Groustra, van Groustra Fysiotherapie, is in 1981 afgestudeerd als fysiotherapeut en na zijn opleiding direct aan de slag gegaan bij een praktijk in de Noord-Hollandse plaats Anna Paulowna. Daar is hij nooit meer weggegaan, want nog steeds is zijn praktijk in dezelfde plaats gevestigd. De praktijk heeft een goede naam in het dorp. Volgens Gerald komt dit vooral door het laagdrempelige en betrouwbare imago. Gerald en zijn team hebben altijd geloofd in de toegevoegde waarde van certificeringen en specialisaties. Dit heeft een goed effect gehad op verwijzers en cliënten, waardoor iedereen de praktijk goed weet te vinden.

 

Introductie DTF

“Ik kijk heel positief terug op de introductie van DTF binnen de fysiotherapie.

Dit geeft mij een stuk zelfstandigheid. Wat is er op tegen om naar klanten, verwijzers en specialisten toe duidelijk te communiceren wie wij zijn en waar wij voor staan? Dan kunnen zij zelf kiezen waar zij zich het meeste door aangesproken voelen. Ons vak verandert, het tij kun je niet keren. Patiënten willen beter geïnformeerd worden, willen weten hoelang ze onder behandeling moeten komen en wat hun kans van slagen is. Logisch toch? Ik wil ook weten als ik bij een chirurg kom, hoe groot de kans van slagen is als ik geopereerd moet worden.”

 

Certificeringen

“Toen de situatie ontstond bij zorgverzekeraars om Pluspraktijk te worden, zijn

wij daar direct in meegegaan. Dat geldt ook voor HKZ. Ik vind het echt een meerwaarde voor onze praktijk. Al hoeft dossiermatig werken natuurlijk niet altijd te zeggen dat je beter werkt. Alleen door als praktijk op deze manier te werken, heeft er bij ons wel toe geleid dat wij nu zijn waar we zijn. Wij zijn gewend om georganiseerd te werken. Initiatieven als Zorg1 kunnen wij daarom redelijk snel en goed implementeren in de praktijk.”

 

Keuze voor Zorg1

“Zorg1 biedt een financieringsmodel waarbij praktijken beloond worden die een patiënt binnen een bepaald tijdsbestek weer op de rit krijgen. Er zit een duidelijke kop en staart aan. Prettig voor een patiënt en prettig voor een zorgverzekeraar, wat wil je nog meer? Als je als praktijk kwaliteit wilt bieden, dan is het een uitdaging om iemand zo snel mogelijk weer klachtenvrij buiten te krijgen. Het verdienmodel moet daar natuurlijk dan ook wel naar zijn. Dat biedt Zorg1. Ik wil het ondernemersrisico nemen om een vaste vergoeding te krijgen per zorgzwaarteprofiel om hier zelf de zorg in te leveren die ons goed acht. Deze jas past mij.”

 

Garanties geven

“Ik denk dat er gaandeweg steeds meer aandoeningen gaan komen die op deze manier ingedeeld en vergoed gaan worden. Ik vind dit een goede zet voor fysiotherapie. Garanties geven naar een patiënt en zorgverzekeraar en niet eindeloos behandelen, maar werken aan resultaat. Wij worden binnen de praktijk nu nog meer bewust van het feit dat we met onze patiënten goede afspraken moeten maken en moeten nakomen wat we zeggen. Overigens werkt de Zorg1 werkwijze niet bij alle aandoeningen. Chronische aandoeningen lenen zich hier niet voor, dan zou je mensen duperen.”

 

Gedragenheid binnen het team

“Gelukkig is het hele team enthousiast over de samenwerking met Zorg1. Het team kijkt op dezelfde manier naar kwaliteit als ik. Daar worden ze ook voor beloond. Voor ons is er ook eigenlijk geen verschil in werkwijze. Het werkt alleen administratief anders. In geval van nood zijn er ook escapes, maar in principe maken we daar geen gebruik van.”

 

Aanbevelen van Zorg1

“Ik beveel Zorg1 zeker aan bij andere praktijken. De combinatie van kwaliteitszorg leveren en bewustwording bijbrengen bij een patiënt werkt voor ons heel goed. Het is voor mij heel makkelijk om te vergelijken wat ik voorheen verdiende en wat ik nu ga verdienen. Dat pakt tot nu toe positief uit.”

 

378

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *