“Kwaliteit wordt nu eindelijk beloond!”

Fitnessondernemer Barry van Boekelen heeft zijn dienstverlening in 2005 uitgebreid met de start van een inpandige fysiotherapiepraktijk in zijn mooie fitnesscentrum Living Well in Gorinchem. In 2011 is hier ook nog een uitgebreide voeding en diëtetiek tak bij gekomen. Waarom? “Gezondheid, voeding en beweging ligt allemaal in het verlengde van elkaar. Het is zo met elkaar verweven dat je naar mijn inziens het één niet los kunt zien van het ander.”

Als rasechte ondernemer omarmt Barry het productwerken met open armen. “Eindelijk wordt het leveren van kwaliteit beloond!”. Samen met zijn vrouw, vormt Barry de directie van Living Well. Inmiddels werken er meer dan 50 medewerkers bij het health en fitnesscentrum, waaronder 5 (gespecialiseerde) fysiotherapeuten en 5 diëtisten/ voedingsdeskundigen.

Interdisciplinair werken

“Ik ben zelf geen fysiotherapeut, maar ik zie wel de positieve invloed van genoeg beweging en goede voeding op de gezondheid. Door gezondheid, beweging en voeding aan elkaar te verbinden, kun je mensen veel langer gezond houden en na bijvoorbeeld een blessure ook weer sneller en duurzamer op de been helpen. Op deze ‘interdisciplinaire’ wijze een patiënt begeleiden, was tot op heden financieel geen ruimte voor. Door een vergoeding per zitting te geven, stimuleer je eigenlijk alleen maar overbehandeling en wordt er te weinig doorverwezen naar andere specialisten. Door een vergoeding op trajectbasis te geven en binnen het traject de vrijheid te krijgen om de zorg te leveren die je goed acht, kunnen wij elke specialist vanuit zijn of haar kracht een deelname laten leveren aan het hersteltraject.”

Ondersteuning mobiele app

“Wij houden de patiëntzorg strikt gescheiden van de fitness. Dat betekent dat wij alleen fysiotherapeuten laten trainen met patiënten en geen fitnessinstructeurs of personal trainers. Dit is het vooroordeel dat wij nog wel eens naar ons hoofd geslingerd krijgen, maar wat absoluut niet het geval is. Onze fysiotherapeuten krijgen door te werken met het Back to Move Zorg1Product nu meer ruimte om innovatieve oplossingen te bieden. Iedereen weet dat beweging heel goed is bij aspecifieke rugklachten. Wij hebben daar alle faciliteiten voor in huis. Nu kunnen wij meer doen met individuele en groepsoefentherapie in ons centrum, gecombineerd met oefeningen middels een mobiele app. Hierdoor werken onze patiënten ook thuis actief aan hun herstel.”

Werken met zorgproducten

“De ontwikkeling naar zorgproducten zoals Zorg1 ze aanbiedt is voor ons daarom ook een hele positieve ontwikkeling. Het is toch heel raar dat hoe meer je behandelt, hoe meer je verdient? Je snijdt jezelf bij het huidige declaratiemodel in de vingers als je snel en duurzaam klachtenvrij behandelt. Dat mag naar mijn idee niet de bedoeling zijn.”

Werken met Zorg1 = een win-win situatie

“Op dit moment wordt er alleen nog een zorgproduct aangeboden voor lage rugklachten. Wat mij betreft mag hier heel snel verandering in komen. Ik denk dat hiermee efficiënt en doelmatig werken eindelijk zijn vruchten gaan afwerpen en dat het leveren van kwaliteit op deze manier beloond gaat worden. Hiermee houdt de zorgverzekeraar ook controle op de uitgaven en patiënten worden niet aan het lijntje gehouden. Voor alle partijen een win-win situatie. Ik denk dat zorgverzekeraars echt gaan schudden aan de boom. Als je hier niet in meegaat als praktijk, kun je het zwaar gaan krijgen in de nabije toekomst.”

Medewerking team implementatie Zorg1

“Elke verandering brengt in beginsel wat terughoudendheid met zich mee. Als ondernemer ben ik vaak al vele stappen verder dan  het team, maar dat geeft niet. Door iedereen bij de plannen te betrekken, mee te laten denken en stap voor stap de werkwijze te implementeren, krijgt het team de tijd om te wennen aan deze ‘nieuwe’ manier van werken. Ik ben tot nu toe erg tevreden over de inzet van het team en het aantal positieve reacties van patiënten die tot nu toe deelnemen aan Back to Move. De meeste therapeuten blijven ook binnen het budget. Echter soms komt het wel eens voor dat dit niet zo is, dit vind ik ook niet erg. Het belangrijkste vind ik dat wij nu eindelijk de zorg kunnen bieden waar wij achter staan, doordat wij de financiële ruimte krijgen geboden vanuit zorgverzekeraars.”

Eisenpakket zorgverzekeraars

“Ik ben ervan overtuigd dat andere zorgverzekeraars het voorbeeld van VGZ gaan volgen en ook productwerken gaan belonen. Het enige waar ik wel een beetje huiverig voor ben, is dat elke zorgverzekeraar alsnog weer zijn eigen eisenpakket gaat hanteren en dat er daardoor nog geen uniformiteit in handelen en declareren kan ontstaan. Hierdoor zien therapeuten vaak door de bomen het bos niet meer.”

Samenwerking Zorg1

“Als ondernemer krijg ik nu alle ruimte om te ondernemen en raak hierdoor geinspireerd en zie dan ook volop kansen en omarm dan ook de samenwerking. We gaan er wat moois van maken, waar wij voor onze klanten verschil mee kunnen maken.”

894

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *