Zorg1, Kortsen Fysiotherapie, Ronald Korsten

“De praktijk moet winst maken en de patiënt moet tevreden zijn.”

Ronald Korsten, praktijkhouder van Fysiotherapie Ronald Korsten, gevestigd in Sint Anthonis, is al ruim 30 jaar actief in het vak fysiotherapie als praktijkhouder. Zijn praktijk is gespecialiseerd in tennisarmen en hielsporen. Dit heeft ook een positief effect op de reikwijdte van de praktijk; patiënten komen van ver.  De keuze om met het Zorg1 Lage Rug Programma te gaan werken, kwam in eerste instantie omdat de praktijk graag in aanmerking wilde komen voor het hoogste tarief van VGZ. Nu, een half jaar na de start van de samenwerking, deelt Ronald zijn ervaringen met Zorg1 tot nu toe.

 

Keuze voor Zorg1

“Om bij VGZ in aanmerking te kunnen komen voor het hoogste tarief, was het vanuit VGZ een vereiste dat we mee moesten doen met een vorm van zorgvernieuwing. Zorg1 was één van de geboden opties, waardoor ik mij in de dienstverlening van Zorg1 ben gaan verdiepen. Het ‘productmatig’ werken, sprak mij heel erg aan. We zijn een klein half jaar geleden gestart en ik heb zeker het idee dat wij een goede keuze hebben gemaakt. Zorg1 biedt ondermeer binnen de dienstverlening genoeg behandelvrijheid, dus niet strak volgens een protocol werken maar elke praktijk de ruimte geven.”

 

Meerwaarde van Zorg1

“Normalerwijze wordt er afgerekend per zitting. Als we langer de tijd nodig hebben voor een cliënt, krijgen we meer betaald. Dit kan een perverse prikkel zijn. Maar dat gaat wringen want indirect wordt men via het behandelgemiddelde door de zorgverzekeraar gecorrigeerd, wat weer leidt tot een lager praktijktarief.

Zorg1 wekte mijn interesse. We zijn vrij in de invulling van de behandeling en krijgen een standaardbedrag per behandelproduct. Dan is het aan ons om zo efficiënt en effectief mogelijk te werken. De praktijk moet winst maken en de cliënt moet tevreden zijn. Ook is het behandelresultaat op langere termijn belangrijker dan op korte termijn. Daarom hebben wij gekozen voor Zorg1.”

 

Werken met het Zorg1-programma

“Ik zie het Zorg1-programma ook als een leuke uitdaging en vernieuwing binnen de praktijk. Hierdoor moeten we anders leren denken. We kijken wat het ons gaat brengen en of we er plezier uit kunnen halen. Collega’s reageerden gemengd. Soms kreeg ik te horen: “moet dat nou?” Toen ik goed uit heb gelegd wat de meerwaarde is van Zorg1, waren de meesten van het team om of realiseerden zij zich in elk geval dat dit gewoon moet gebeuren. Je hebt altijd mensen die remmend zijn en gelukkig ook collega’s die enthousiast zijn. Het is de kunst om iedereen mee te krijgen met het anders denken.”

 

Wat kan de cliënt verwachten?

“Voor de cliënt betekent het dat er uitgelegd moet worden wat het systeem inhoudt en dat het niet verplicht is. Cliënten vinden het heel prettig dat er een jaar garantie is. We zitten nog wat vroeg in de samenwerking met Zorg1 maar tot nu toe zie ik weinig recidiefmeldingen. Een cliënt waardeert het dat hij/zij de mogelijkheid heeft om bijvoorbeeld na 4, 5 of 6 maanden naar ons te mogen bellen en dat dit dan gewoon in de garantie valt. Daarnaast moeten we nog wel stappen zetten in de richting van bijvoorbeeld leefstijl. Dit is iets wat op de rol staat en we geleidelijk meer moeten gaan implementeren in de praktijk.“

 

“Welke onderdelen willen wij aan de trajecten toevoegen in 2020? We zien het als een uitdaging om meer te gaan bieden dan een behandeling aan de behandeltafel met de standaard fysiotherapeutische oefeningen. Wat bij Zorg1 bijvoorbeeld heel makkelijk kan worden gedaan is cliënten in groepen indelen. Ze worden in groepsverband getraind als ze al een opstap hebben bereikt. Door verder te trainen, worden mensen minder kwetsbaar en wordt voorkomen dat zij dit soort klachten snel weer krijgen. Ook dat mensen stappen gaan zetten met voeding en beweging in het dagelijks leven, lijkt mij heel veel voldoening te geven.”

 

Is Zorg1 voor iedereen geschikt?

“Er zijn collega’s die moeite hebben met veranderen. Er is een open minste nodig, openstaan voor vernieuwingen. Daarnaast is het zo dat Zorg1 een bemiddelingsprijs vraagt. De marges zijn klein en als er dan ook nog een deel moet worden afgestaan aan Zorg1, kan dat een probleem zijn. Als u in de lagere tariefgroepen zit en u moet ook nog een bedrag afstaan, wordt het er niet leuker op. Voor praktijken die de kans zien in een hoger tariefgroep te komen, is dat wel het geval. U moet aan een aantal eisen voldoen om in de hoogste categorie te komen. Dit houdt in dat Zorg1 financieel niet interessant is voor alle praktijken. Voor praktijken die de uitdaging aan willen gaan en een promotie naar een hoger tarief krijgen, kan het financieel aantrekkelijk zijn. Voor ons geldt dat in ieder geval zeker.”

832

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *