Sinds 2018 is het voor praktijken die aangesloten zijn bij Zorg1 mogelijk om naast de reguliere declaratie op zittingen een innovatieve financiering toe te passen, de zogeheten productfinanciering. Binnen de productfinanciering wordt gestreefd naar ruimte voor innovatie, ondernemerschap en honorering om beter aan te sluiten bij de geleverde inspanningen die horen bij het totale aanbod van fysiotherapie.
Onafhankelijk onderzoek
Onlangs is het onderzoek van Jasper Bier e.a. (bijlage 1) omtrent de productfinanciering gepubliceerd. Dit onderzoek is gedaan op initiatief van Zorg1 en hiervoor is de data over 2020 en 2021 gebruikt vanuit verschillende praktijken, die destijds aangesloten waren bij Zorg1. Het onderzoek had als vraagstelling: “Is er een verschil in het aantal behandelingen, kosten en uitkomsten (inclusief recidieven) tussen het reguliere betalingssysteem per zitting en de productfinanciering.” Met dit onderzoek vergaren we kennis over het gebruik en de resultaten van productfinanciering. Zorg 1 analyseert routinematig de data van de verschillende praktijken. Om dit volledig autonoom en onafhankelijk te laten toetsen is dit onderzoek gedaan door het ErasmusMC. Juist omdat we hier transparant in willen zijn en hiervan kunnen leren. Graag geven we middels dit schrijven een duiding op het onderzoek.
Uitkomsten
Het onderzoek is gehouden onder praktijken die gebruikmaken van de productfinanciering, maar ook patiënten hebben behandeld en gedeclareerd via de reguliere zittingen. Dit is mogelijk doordat niet alle praktijken overeenkomsten hebben gesloten bij alle zorgverzekeraars en er een aantal zorgverzekeraars alleen op reguliere zittingen contracteren. De behandeling van deze praktijken verschilt zodoende niet per patiënt. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat er weinig tot geen verschil is in het herstel en de duur. Dit was verwacht doordat deze uitkomsten onafhankelijk zijn van het soort vergoeding. Het is dan ook zeker niet vreemd dat de uitkomsten in pijn, beperkingen, herstel, duur, aantal behandelingen en recidieven gelijkwaardig zijn en niet significant van elkaar afwijken.
Productfinanciering
Uit het onderzoek blijkt dat er een verschil is in de kosten voor de productfinanciering en de reguliere bekostiging. Door het inzetten van zorgplannen en de bijbehorende productfinanciering geven we de praktijken meer ruimte om invulling te geven aan de behandeling van aspecifieke lage rugpijn en stimuleren we innovatie. Met deze productfinanciering hebben we onder andere de ambitie om de perverse financiële prikkel weg te nemen van het betalen per behandeling. Hierdoor zijn we juist in staat om een afspraak te maken op basis van de klacht inclusief een behandel garantietermijn om eventuele recidieven op te pakken.
Blik op de toekomst
Juist vanuit de beleidskaders Passende Zorg en het Integraal Zorgakkoord is het van essentieel belang om nieuwe modellen te verkennen en uit te diepen. Het huidige financieringsmodel kent veel beperkingen en geeft weinig mogelijkheden en ruimte voor vernieuwingen, zoals innovatie en taakdifferentiatie. Uit promotieonderzoek van Rutger IJntema, promovendus HS Utrecht m.b.t. bedrijfsmodellen voor de eerstelijns praktijk wordt aangetoond (bijlage 2) dat een model waarbinnen veel ruimte is voor innovatie een belangrijk aandachtspunt is om de toekomst als zorgorganisatie te kunnen trotseren. Met elkaar werken we aan een systeem waarin de rol en de expertise van de fysiotherapeut tot zijn waarde komt zonder de belemmering van een financieel model.
Inzicht in de resultaten
Om deze stappen naar de toekomst te kunnen zetten, is het belangrijk om inzicht te creëren in de resultaten. De informatie uit dit onderzoek is afkomstig uit 2020 en 2021. De afgelopen periode hebben we op basis van deze uitkomsten het model verder verfijnd en doorontwikkeld. Met elkaar staan we voor de uitdaging om de zorg van de toekomst te organiseren. Hierbij vinden we het van belang dat de betaalbaarheid van de zorg, het patiëntgericht kunnen inrichten van het behandeltraject en een passende beloning van de zorgverlener in evenwicht is. Alle grote zorgverzekeraars werken met dit model door dit op te nemen in pilots of een integraal onderdeel te laten zijn van het zorginkoopbeleid. Wij hebben de ambitie om samen met betrokken partijen de komende jaren dit ook serieus transparant te blijven toetsen.
Gezamenlijke uitdaging
Het op een passende wijze organiseren en financieren van de zorg in de toekomst vraagt ons om op andere wijze te kijken, te denken en te doen. Met elkaar hebben we de uitdaging om hierin nieuwe en innovatieve mogelijkheden te verkennen en te ontwikkelen. De komende jaren hebben we de verantwoordelijkheid om hier op een passende manier invulling aan deze uitdaging te geven.
Bijlagen: