Interview Daphne Stuiver
In één van onze vorige blogs vertelden we over de voordelen van digitalisering ofwel e-health voor de fysiotherapiepraktijk, te weten: tijdsbesparing, verlichting administratieve lasten en meer inzicht in de eigen gezondheid voor de patiënt. Zorg1 praktijken werken meer en meer digitaal en passen steeds vaker blended care toe. Wie kan er nu beter vertellen over de voordelen van digitalisering voor de fysiopraktijk dan de gebruikers zelf? In dit artikel laten we Daphne Stuiver aan het woord, praktijkeigenaar van Fysiotherapie Wateringse Veld uit Den Haag.
Daphne: “Fysiotherapie Wateringse Veld is een innovatieve praktijk, gevestigd in een gezondheidscentrum in een groeiende Vinex wijk in Den Haag. Onder innovatief versta ik dat we verder kijken dan onze eigen praktijk; we stellen ons ook de vraag wat wij kunnen betekenen voor onze wijk. We zijn bijvoorbeeld hoofdsponsor van de jaarlijkse Wateringse Veldloop, waar 1.100 hardlopers aan meedoen. We zoeken de samenwerking met sportverenigingen en hebben ook een samenwerking met een revalidatiecentrum in de buurt. We proberen daarmee het gat tussen de tweedelijns- en eerstelijns revalidatie te dichten. Dat is belangrijk omdat we in de revalidatiezorg zien dat er een verschuiving plaatsvindt naar de eerstelijn. We werken ook waar nodig multidisciplinair binnen het gezondheidscentrum. We zien namelijk dat de zorgzwaarte van cliënten anders wordt. Mensen komen met complexere zorgvragen. Dan red je het niet met fysiotherapie alleen. Dan kun je andere disciplines erbij betrekken, zoals bijvoorbeeld een psycholoog of ergotherapeut.”
Hoe kijk jij als praktijkeigenaar naar de rol van digitalisering binnen jouw praktijk?
“Digitalisering is een must. De zorg wordt steeds meer uitgekleed. We moeten met minder behandelingen meer mensen bedienen. Bovendien zal hetzelfde werk met minder personeel moeten gebeuren in de toekomst. Daarom zijn we met het programmawerken van Zorg1 begonnen, want met een Zorg1 product kun je creatiever behandelen en kun je keuzes maken of je de behandeling breder trekt en multidisciplinair gaat werken en/of je digitale middelen inzet voor de behandeling. We mogen sinds juli 2021 de Zorg1 programma’s officieel declareren. Ik ben van mening dat de fysiotherapeut anno 2022 commerciëler moet gaan denken. De zorgverzekeraars doen tenslotte ook aan marktwerking, dus je zult mee moeten bewegen.”
“Als we dus zien dat we met minder personeel, complexere zorg moeten bieden aan meer cliënten, moeten we dat gegeven meenemen in onze manier van behandelen. Je moet anders gaan denken. Zoals onze praktijk draait, kunnen we niet zonder digitalisering. Er zijn nog steeds collega’s die vinden dat ze de cliënt altijd in levende lijve moeten zien en kunnen aanraken. Die tijd is geweest. Dat kan niet meer altijd. Wij maken daarom dankbaar gebruik van Physitrack en geven mensen digitaal oefenprogramma’s mee.”
Hoe eerder onze agenda’s vol zitten, hoe hoger onze declarabiliteit
Op welke manier heb je digitaal verweven in de praktijkvoering?
“Naast de digitale oefenprogramma’s van Physitrack, hebben we onze digitale afsprakenplanner, Spotonmedics. Cliënten kunnen 24/7 via onze website een afspraak inplannen met de door hen gekozen fysiotherapeut. De receptioniste krijgt via ons epd te zien dat er een afspraak via de website is binnengekomen. Die klikt daarop en ziet direct alle gegevens van die cliënt, zoals e-mailadres, telefoonnummer, adres, etcetera. De afspraak is pas definitief als wij de afspraak telefonisch hebben bevestigd. Soms kan het zo zijn dat we zelf de afspraak naar voren halen omdat er toevallig een gat is gevallen in de agenda van een therapeut. Dit geeft voor de praktijk een hogere declarabiliteit en cliënten ervaren het als een geweldige service dat ze eerder terecht kunnen”
“Als de cliënt zich heeft aangemeld en de afspraak is bevestigd krijgen ze een link naar hun eigen portaal waar ze kunnen inloggen. Daar staan dan de vragenlijsten klaar die ze voorafgaand aan hun bezoek moeten invullen. Tussenevaluaties gaan ook digitaal via het portaal. Wij kunnen desgewenst in elkaars dossiers meekijken. Wij begeleiden bijvoorbeeld mensen met chronische pijn, die worden ondersteund door de psychosomatisch fysiotherapeut en de manueel therapeut en/of de ergotherapeut. Ze kunnen onderling snel schakelen en meekijken in elkaars dossier. Je kunt er een wachtwoord aan koppelen om de privacy te waarborgen.”
Heeft dit geleid tot optimalisatie van bepaalde processen? Zo ja, op welke manier?
“Die optimalisatie kan ik nog niet wetenschappelijk onderbouwen, dat sluipt er denk ik gewoon makkelijk in. Wij hebben met elkaar de afspraak dat we in 25 minuten een behandeling doen, waarbij we proberen er 3 minuten vanaf te snoepen voor administratie.
Als de vragenlijsten vooraf worden ingevuld, scheelt dat bij de psychosomatisch fysiotherapeut bijvoorbeeld al 25 minuten van zijn/haar behandeling. Ook voor de receptionistes werkt het veel sneller en makkelijker. We krijgen ook steeds meer verwijzingen uit Zorgdomein. Zorgdomein is een digitale verbinding tussen artsen en fysiotherapeuten om verwijzingen digitaal naar ons toe te sturen. Dan komt de verwijzing direct binnen in ons epd en dan wordt de koppeling ook direct met het patiëntendossier gelegd. Voor de receptionistes is dit een stuk minder werk.”
Welke voordelen ondervind je zelf van digitalisering/e-health toepassingen?
“Kort gezegd: het geeft continuïteit in ons behandelproces en de declarabiliteit. Cliënten en fysiotherapeuten die om de één of andere reden niet op de locatie kunnen zijn, kunnen als alternatief online zorg krijgen respectievelijk bieden. Dat zag je bijvoorbeeld goed in coronatijd, dat we onze cliënten toch online te pakken konden krijgen en behandelen. Je kunt met online meer zorg bieden.”
Kun je door digitalisering efficiënter werken en daardoor de kosten drukken? Hoe?
“Ik kan in ieder geval mijn omzet meer stabiel houden. Uiteindelijk denk ik dat het ook de kosten kan drukken door cliënten aan te leren het digitale oefenprogramma te doen. Dan heb je wellicht minder behandelingen nodig. Dat is ook wat Zorg1 met de programma’s verwacht. Het fijne is dat ik nu kan zien wat de omzet is van de Zorg1 programma’s en hoeveel behandelingen daar inzitten. Als ik het aantal behandelingen deel door de omzet, dan heb ik een bedrag per zitting en dat is meer dan dat ik nu van de zorgverzekeraar krijg.”
Welke voordelen ondervinden jouw cliënten van digitalisering binnen de praktijk?
“Cliënten vinden het heel fijn dat de behandeling ook op afstand kan. Dat ze niet per se naar ons toe hoeven te komen. Het digitale oefenprogramma is duidelijk en mensen vinden het fijn om die reminder te hebben. Ook zien mensen het als een stukje service dat ze 24/7 een afspraak kunnen maken met hun fysiotherapeut.”
Op welke manier draagt digitalisering bij aan het werkplezier?
“Het werkplezier zit bijvoorbeeld in de afwisseling die je nu hebt in de behandeling. Het geeft ook meer gemak in ons werk. In Physitrack heb je alles staan en hoef je niets meer uit te schrijven. Er staat nu ook meer gestandaardiseerde correspondentie in ons epd, waardoor we minder hoeven in te vullen. Een e-consult verricht je vaak in minder tijd omdat de beleving intensiever is. Dat merkten we bijvoorbeeld ook tijdens corona met het online vergaderen. We waren efficiënter en veel sneller klaar. Maar dat betekent tegelijkertijd dat je dus weer wat tijd over hebt om te spenderen aan andere werkzaamheden of gewoon een praatje met je collega’s.”