De Rijksoverheid ziet de voordelen van e-health en stimuleert de zorgsector steeds meer om digitale zorg aan te bieden. Voor uw Fysiopraktijk zien wij als belangrijkste voordelen de tijdsbesparing die het u oplevert, minder administratieve lasten en het inzicht dat uw patiënten krijgen in hun eigen gezondheid. Binnen het Zorg1 programmawerken zien we dat er steeds vaker blended care wordt toegepast en met succes. Leest u onze testimonials er maar op na. Klanten van Zorg1 delen op deze pagina hun ervaringen hiermee. We zijn samen met Jelle Jouwsma van HealthTrain, Charlotte van Laar van ABN AMRO en Dianda Veldman van de patiëntenfederatie ingegaan op elk voordeel.
# Tijdsbesparing
Digitale zorg kan tijd besparen, voor zowel uw cliënt als voor uzelf als zorgverlener. Mensen kunnen tegenwoordig makkelijk zelf online afspraken inplannen met hun zorgverlener en u kunt ook online consulten voeren, bijvoorbeeld via beeldbellen. In een artikel van ICT&health lezen we dat de opschaling van digitale zorg, met name het beeldbellen bij zorgorganisatie Carinova maar liefst 21 fte’s aan zorgmedewerkers heeft vrijgespeeld. De inzet van e-health is daar niet langer een innovatie, maar een manier van werken geworden.
Door digitale hulpmiddelen als online afsprakenplanners en -reminders wordt tijd bespaard, omdat er minder telefoonverkeer binnen uw praktijk nodig is. Door de afsprakenreminders worden de no-shows van cliënten sterk gereduceerd, waardoor er minder tijd ‘verloren’ gaat. Door online huiswerkoefeningen aan te bieden aan cliënten bij wie dat kan, houdt u meer tijd over voor de noodzakelijke fysieke behandelingen.
Charlotte van Laar, ABN AMRO: “Met blended care kan de zorgverlener tijd besparen, door de zorgconsument bijvoorbeeld thuis het online proces te laten doen. Dat scheelt de zorgverlener tijd die hij/zij weer kan besteden aan de fysieke zorg die cliënten daadwerkelijk nodig hebben. Het is wel van belang dat de cliënt daar goed in meegenomen wordt. Dat er goed wordt uitgelegd wat wel en wat niet digitaal kan. Dat de cliënt ook weet dat het geen verschil uitmaakt tussen naar de praktijk komen om de oefeningen te doen, of thuis de oefeningen te doen met online hulp.”
Dianda Veldman, Patiëntenfederatie Nederland: “De Patiëntenfederatie is initiatiefnemer van de Vliegwielcoalitie. Wij helpen zorgverleners en zorgaanbieders, met name in de ziekenhuizen en wijkverpleging, met de opschaling van digitale zorg, zodat zoveel mogelijk patiënten de voordelen van digitale zorg kunnen ervaren. Wij doen regelmatig onderzoek onder patiënten en een groot percentage staat positief tegenover digitalisering van de zorg. Dan gaat het met name over telemonitoring en -begeleiding en zelf thuis metingen kunnen verrichten en het online kunnen uploaden naar hun zorgverlener. Daardoor kunnen er veel fysieke routinebezoekjes aan de zorgverlener worden overgeslagen. Die patiënten zitten dan niet meer in de wachtkamer, waardoor de tijd van de zorgverlener efficiënter wordt ingericht.”
# Inzicht in eigen gezondheid en grotere therapietrouw
Als een cliënt gebruik kan maken van een persoonlijke digitale gezondheidsomgeving krijgt hij meer inzicht in zijn of haar gezondheid. Het staat een cliënt ook vrij om deze informatie te delen met andere zorgverleners. Dan hoeft hij niet steeds zijn hele medische verleden opnieuw te vertellen. Dat is handig voor de zorgverlener, die daardoor gerichter te werk kan gaan en sneller de juiste behandeling kan geven. Voor cliënten is het handig omdat ze meer inzicht krijgen en meer regie over hun eigen gezondheid. Dit vergroot ook de therapietrouw.
Jelle Jouwsma, Healthtrain: Binnen Healthtrain zoeken we altijd de samenwerking met hogescholen en universiteiten die gericht wetenschappelijk onderzoek verrichten. Hieruit destilleren we content om betrouwbare informatie te kunnen aanbieden over bepaalde aandoeningen. Daar kun je dan bijvoorbeeld een animatievideo van maken, die de fysiotherapeut kan meegeven aan de cliënt als onderdeel van de behandeling. Een video waarin bijvoorbeeld verteld wordt wat lage rugpijn is, hoe het kan ontstaan en hoe je met de pijn om moet gaan bij het bewegen. Zo krijgt de cliënt sneller grip op zijn of haar klachten. Vervolgens kun je ook reminders sturen om aan te geven wanneer het voor de cliënt weer tijd is om te bewegen of oefeningen te doen.”
Dianda Veldman, Patiëntenfederatie Nederland: “Als je het goed doet en het is maatwerk, dan vergroot digitalisering het commitment en de therapietrouw bij cliënten.”
# Minder administratieve lasten
In het artikel ‘Laat de zorg niet steken in fax en print’ op ICT&health lezen we over het Digitale Gezondheidskluisje waarmee ze in Denemarken werken. Net zoals in Nederland heeft Denemarken ook te kampen met vergrijzing, stijgende zorgvraag en personeelstekorten in de zorg. Maar de Denen zetten behoorlijke stappen voorwaarts in de digitalisering van de zorg. Elke Deen kan inloggen in zijn ‘gezondheidskluisje’ om zijn of haar gezondheidsgeschiedenis te zien. In dit gezondheidskluisje kan iedere zorgverlener, met toestemming, medische gegevens inzien en aanvullen. Zorgverleners kunnen problemen bespreken met andere zorgverleners en de meest recente evidence based informatie over specifieke onderwerpen vinden. Een dergelijke centrale plek waarin alle zorggegevens van een patiënt staan, verlicht de druk van zorgverleners. Omdat informatie bij goedkeuring direct op te vragen is, vermindert dit de administratielast aanzienlijk, vertelt het artikel.
Aangezien wij in Nederland nog niet zo ver zijn, dat we één systeem hebben waar alle zorgverleners hun data kunnen inladen, moeten we nog even door blijven roeien met de riemen die we hebben. Binnen Zorg1 zien we steeds vaker bij fysiotherapiepraktijken dat er veel druk ligt op de agenda’s en dat er te weinig zorgverleners zijn voor de toenemende zorgvraag. Administratieve lastenverlichting is noodzakelijk. Maar hoe bewerkstelligt u dat? Zorg1 gelooft erin dat de organisatie van praktijken moet veranderen. Dit houdt naast een andere vorm van financieren in dat de processen in de praktijk anders kunnen worden ingericht. Daar komt digitalisering en automatisering bij om de hoek kijken.
Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/e-health/voordelen-e-health
https://www.icthealth.nl/blog/laat-de-zorg-niet-steken-in-fax-en-print/