Interview met Dr. Jasper Bier over zijn vervolgonderzoek naar de toepasbaarheid van de STarT Back Screening Tool.
In 2020 is Zorg1 samen met dr. Jasper Bier een onderzoek gestart naar het gebruik van de STarT Back Screening Tool in de eerste lijn. Inmiddels is het onderzoek in de afrondende fase beland. Alle data van maar liefst 53.000 patiënten staan klaar om geanalyseerd te worden zodat dr. Jasper Bier nog voor het einde van de maand kan starten met de analyse. Hij hoopt binnen twee maanden met de eerste voorzichtige resultaten naar buiten te kunnen treden. We hebben Jasper gevraagd naar een heads up.
Wat is het doel van het onderzoek?
“Met het onderzoek willen wij enerzijds in kaart brengen of de programmafinanciering die Zorg1 hanteert invloed heeft op de handelswijze van de therapeut? Daarnaast hebben we onderzocht of de uitkomsten uit de STarT Back Screening Tool leidend zijn voor de inhoud van de behandeling binnen de risicoprofielen. Via het Zorg1 programma is er een vergoeding per rugpijn episode. In het klassieke systeem is de vergoeding per zitting. In beginsel was het doel om inhoudelijk te kijken of de zorg anders wordt opgezet. Wordt er bijvoorbeeld meer gebruik gemaakt van e-health en/of groepstrainingen? Corona heeft alleen bijna direct roet in het eten gegooid. Door corona hadden de overheid en verzekeraars hun beleid gewijzigd en werd e-health vergoed. Dat was voor die tijd niet het geval. Daardoor verviel één van de voordelen van programma bekostiging plotseling. De vergelijking die wij in eerste instantie wilden maken, kon niet meer. We hebben ons onderzoek noodzakelijkerwijs een beetje moeten aanpassen. Dit vergelijk hebben we dan ook niet meer meegenomen in het uiteindelijke onderzoek.”
“Wat is de status van het onderzoek?
“We verzamelen de data van heel veel praktijken die aangesloten zijn bij Zorg1 en die gebruikmaken van Intramed als EPD. Er zijn nu diverse export gemaakt, zodat ik nu alles kan samenvoegen in één grote vergaarbak, zogezegd. De data worden anoniem aangeleverd, dus ik kan op geen enkele manier de patiënten of praktijken herleiden. Ik kan dus ook niet benchmarken. We hebben data verzameld over 2020 en 2021. De verzamelde data uit het eerste anderhalf jaar gebruiken we voor het onderzoek. De data van het laatste half jaar gebruiken we om te kijken of er recidiven zijn. Binnen de productbekostiging zit een ‘behandelgarantie’, dus ik wil weten hoeveel patiënten er terugkomen vanuit de productbekostiging en hoeveel patiënten er terugkomen als er een reguliere bekostiging is. Want één van de doelen van de productbekostiging is de preventie van recidive.”
“Zodra alle data zijn samengevoegd, start ik met de analyse. Daar heb ik de komende twee á drie weken de tijd voor. De volgende stap is het schrijven van het artikel wat daarbij hoort en de resultaten bespreken samen met mijn werkgroep, bestaande uit vier co-auteurs. Dan gaan we kijken of er bijzonderheden zijn, of die te verklaren zijn en zo niet, of er dan nog een andere analyse nodig is om het te kunnen verklaren. De resultaten kan ik publiekelijk delen zodra mijn publicatie rond is. Ik denk dat ik over twee maanden al wel voorzichtig wat data kan delen maar het is nu helaas nog te vroeg om conclusies te trekken.”
Waarom is dit onderzoek zo belangrijk?
“De zorgverzekeraars zitten in een transitie waarbij ze langzaam maar zeker aan het experimenteren zijn met vormen van bekostiging. Dan is het heel belangrijk om te weten of een andere bekostigingsvorm invloed heeft op de uitkomsten van de behandeling.
Zoals ik in het vorige interview al heb aangegeven, zie ik zelf heel veel potentie in tools als de STarT Back Screening Tool. Mijn eerste stappen in het wetenschappelijk onderzoek waren gebaseerd op de STarT Back Tool. In mijn ogen heeft het een absolute meerwaarde voor de zorg die wij op dit moment leveren. Ik wil graag wetenschappelijk onderbouwen en aantonen dat de huidige zorg voor mensen met aspecifieke rugklachten efficiënter kan.”