Interview met Jos Christiaanse, praktijkeigenaar Fysiotherapie Soestdijk over pilot naar toepasbaarheid van de STarT Back Screening Tool
Fysiotherapiepraktijk Soestdijk werkt al geruime tijd met alle programma’s van Zorg1 en de STarT Back Screening Tool. De praktijk behoort tot de pilotgroep ten behoeve van het onderzoek van dr. Jasper Bier met betrekking tot de toepasbaarheid van deze tool. Praktijkeigenaar Jos Christiaanse, heeft inmiddels alle data aangeleverd en wacht, net zoals wij, in spanning af welke resultaten het onderzoek gaat opleveren. We zijn in gesprek gegaan met Jos over zijn deelname aan het onderzoek en wat zijn verwachtingen zijn.
Waarom doe je mee aan de pilotgroep voor dit onderzoek?
“Dit soort initiatieven en onderzoeken zijn voor onze beroepsgroep heel goed en belangrijk. Dat we een manier hebben om inzichtelijk te maken dat we zinnige zorg bieden die er toe doet. Zorg die zinnig en zuinig is. Ik vind het sowieso heel leuk om van de zijlijn mee te kunnen kijken. Om als het ware een voorschot te krijgen op wat de uitkomst zou kunnen zijn van het onderzoek.”
“Het is leuk om een voorschot te kunnen krijgen op de uitkomst van het onderzoek”
“Wij werken met alle programma’s van Zorg1. De meeste ervaring hebben we nu met het lage rugprogramma dat we anderhalf jaar geleden hebben geïmplementeerd. We proberen aan de hand van het programmawerken, aan de voorkant te kijken in welk profiel een patiënt zou passen. Is het iemand met een hoog, gemiddeld of laag risico om een chronische aandoening te ontwikkelen. Die inschatting wordt vaak door de fysiotherapeut zelf gedaan. Dan ga je dus heel erg af op de expertise van de therapeut zelf. Maar je wilt het veel liever op een wetenschappelijke manier onderbouwen. Daar zijn de STarT Back en STarT Nek Screening Tools voor ontwikkeld. De STarT Back Tool gebruiken we al een tijd. Nu willen we weten hoe valide dit instrument is. Je wilt weten of dat instrument daadwerkelijk meet wat het moet meten, zodat we een wetenschappelijke onderbouwing hebben voor het feit dat we de juiste zorg verlenen aan de patiënten die voor ons zitten. We willen heel graag met diverse zorgverleners vergelijkbare uitkomsten hebben, zodat we de tool uniform kunnen gaan inzetten.”
“Je wilt weten of een instrument daadwerkelijk meet wat het moet meten.”
Wat zijn de bevindingen binnen jouw praktijk? Kun je daar al iets over zeggen?
“Ik schat dat we nu bij elkaar vier maanden aan data hebben verzameld van zo’n 60 tot 70 patiënten, waarvan ik er ongeveer vijftig heb gezien. Ik behandel verreweg de meeste van dat soort patiënten in onze praktijk. Ik heb gemerkt dat de voorspellingen vanuit de vragenlijsten uit de STarT Back Screening Tool over het algemeen uitkomen. Ik heb betrekkelijk weinig correcties vanuit mijn expertise hoeven aanbrengen. Dat viel mij heel erg mee. Dat had ik in eerste instantie niet gedacht. Ik denk dat ik minder dan 10% eraan heb hoeven veranderen. Ik had verwacht dat er toch wat meer discrepantie zou zijn tussen wat de therapeut dacht en wat de vragenlijst aangaf. Ik hoop dat het onderzoek een voldoende valide vergelijkbare uitkomst geeft om het goed te kunnen gebruiken. We hebben dan een instrument dat we naar zorgverzekeraars toe kunnen gebruiken en onderling als beroepsgroep uniform kunnen inzetten.”
“We hebben dan een instrument dat we naar zorgverzekeraars toe kunnen gebruiken en onderling als beroepsgroep uniform kunnen inzetten.”