Het inkoopbeleid van zorgverzekeraar Menzis is inmiddels bekend gemaakt. Frits van Trigt, Zorgexpert Paramedie vertelt aan Zorg1 waar Menzis zich de komende twee jaar op zal richten en welke rol voor Zorg1 is weggelegd. Frits: “Ons streven is om in gezamenlijkheid te kunnen transformeren naar een nieuwe zorgplansystematiek om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg voor de fysiotherapie te kunnen blijven garanderen.”
“We gaan werken met twee overeenkomsten: Profiel Basis en Profiel ToF”
Welke wijzigingen zijn er in het inkoopbeleid 2022-2023 van Menzis?
“Op onze website staat: ‘onze speerpunten voor 2022-2023 en de jaren die daarop volgen, staan in het teken van onderlinge samenwerking en het meer transparant maken wie welke zorg levert. Om deze speerpunten kracht bij te zetten voeren we ter bevordering van de kwaliteit een vereenvoudiging van onze contractdifferentiatie door.’ Dat betekent concreet dat we van drie overeenkomsten naar twee overeenkomsten gaan. Tot op heden hadden we profiel 1, profiel 2 en profiel 3. In 2022 schakelen we over op profiel Basis en profiel ToF, dat staat voor Transparantie over Fysiotherapie. Dus 2022 wordt een overgangsjaar. Praktijken die een profiel 1 en 2 overeenkomst hebben, kunnen er dan nog voor kiezen de overeenkomst te verlengen in 2022. Op deze manier krijgen ze komend jaar nog de tijd om zich voor te bereiden op de voorwaarden die wij stellen in het profiel Basis, wat één van de twee overeenkomsten wordt in 2023. Voor profiel Basis is deelname aan de Landelijke Database Fysiotherapie van het KNGF of de Landelijke Database Kwaliteit van Stichting Keurmerk, dan wel een ander door Menzis erkend Dataplatform de voorwaarde.
Het hebben van één of meerdere verbijzonderingen, het opzetten of participeren binnen een
samenwerkingsverband als zorgaanbieder en inschrijving in een door Menzis erkend praktijk
kwaliteitsregister, zijn de voorwaarden die horen bij een profiel ToF.”
“Wij hebben voor beide overeenkomsten een ‘doorontwikkel-visie’. Dit betekent dat er in 2022 behandeldata moet worden aangeleverd bij de genoemde platformen en dat er in 2023 actief door praktijken moet worden deelgenomen aan intervisiebijeenkomsten met alle medewerkers. Voor profiel ToF willen wij in 2022-2023 in onze kernregio’s gaan kijken of we met samenwerkingsverbanden kunnen gaan contracteren voor 2024.”
Wat betekent dit voor fysiopraktijken?
“De twee pijlers waarop we onze inkoopvoorwaarden hebben gestoeld is dat we meer gaan inkopen op zinnige en doelmatige zorg. Wil je zinnige en doelmatige zorg zichtbaar maken dan is het van belang dat zowel verzekerden als verzekeraars weten waar iemand goed in is. Of waar iemand een expliciete expertise in heeft. Als verzekeraar willen wij onze verzekerden/patiënten kunnen adviseren waar zij de zorg kunnen afnemen. Wij respecteren de keuzevrijheid voor een zorgverlener, maar wij zien ook bij onze verzekerden dat zij steeds meer kiezen voor doelmatige zorg. Ze willen efficiënter en effectiever behandeld worden. Ze zoeken daar alles over op het internet. Verzekerden/patiënten gaan steeds meer voorbereid bij de fysiotherapeut komen. Dan moet de therapeut op zijn beurt ook beter voorbereid zijn op de keuzevragen die een verzekerde in de praktijk stelt.”
“Toegevoegde waarde fysiotherapie aantonen op basis van feiten en data niet op basis van vertrouwen op blauwe ogen”
“De rol van de fysiotherapeut is belangrijk. Het zijn zorgprofessionals die de insteek kiezen om de samenleving vitaal en functionerend te houden. Als we de vitaliteit bij de mensen kunnen onderhouden dan wel kunnen bevorderen en daarmee het functioneren kunnen optimaliseren, dan is fysiotherapie een belangrijke toegevoegde waarde. Echter dat moeten fysiotherapeuten wel kunnen aantonen en onderbouwen. Dat kan niet meer op basis van het zogenaamde ‘vertrouwen op de blauwe ogen’. Dat moet op basis van feitelijke onderbouwing en daar is data van de praktijk voor nodig. Deze data moet u kunnen interpreteren en kunnen delen. Daarom zijn we blij met een partner zoals Zorg1.”
“Menzis gaat met Zorg1 de komende twee jaar op zoek naar regionale samenwerkingsverbanden”
Op welke manier speelt Zorg1 hier een rol in?
“Wat ons betreft is het een landelijk samenwerkingsverband waarmee we preferente afspraken maken aan de landelijke tafel. Wij hebben nu een overzicht van Zorg1 gekregen van onze kernwerkgebieden waar Zorg1 praktijken zitten die aan een hogere standaard van fysiotherapie voldoen en die ook op een andere manier gefinancierd worden. We gaan de komende twee jaar gesprekken aan met Zorg1 om op regionaal niveau te kijken of we de Zorg1 praktijken die voor ons in een kernwerkgebied zitten kunnen clusteren om daar samenwerkingsverbanden mee aan te gaan. Het gaat hierbij om Groningen, Twente-Achterhoek, omgeving Tiel-Arnhem-Ede-Wageningen en de regio Haaglanden. Wij zoeken met name in deze regio’s de komende twee jaar naar samenwerkingsverbanden.”
“Zorg1 programmawerken willen wij graag in breder werkveld van toepassing zien”
Hoe kijken jullie naar het programmawerken van Zorg1?
“Zorg1 heeft een aantal zorgplannen gemaakt en daarin krijgt de fysiotherapeut meer vrijheid om voor de verzekerde/patiënt de juiste tool te kiezen en de juiste interventie te bepalen binnen een bedrag wat wij als totaal behandeltraject vergoeden. Daarmee leg je de expertise en kennis terug bij de fysiotherapeut waar dit ook thuishoort. Daar zijn wij heel enthousiast over. Dit willen wij nu graag in een breder werkveld binnen de fysiotherapie zien.”
Gaan jullie deze vorm van zorg in jullie inkoopbeleid opnemen?
“Daar kan ik nog geen harde uitspraken over doen. Wat wel duidelijk is dat het model van de reguliere financiering op basis van aantal zittingen per patiënt niet is vol te houden lettend op de betaalbaarheid van de zorg. Daar kunnen we niet mee verder gaan, want daarmee wordt de zorg onbetaalbaar. Alleen de doorontwikkeling van zorgplannen, zoals die van Zorg1, kost tijd. We komen nu in een soort ratrace terecht waarbij de doorontwikkelingen en de wetenschappelijke onderbouwing van de nieuwe zorgplannen het tempo niet bij kunnen houden waarin de zorg moet transformeren naar een andere vorm van financiering van de fysiotherapie. Dat gaat echt de komende twee jaar op gespannen voet met elkaar staan.”
“Zorgplanfinanciering vraagt een ander denkraam”
“Kijkend naar productfinanciering en naar de reguliere financiering dan is de historische gewoonte van zorgverleners dat er bij het herstel van letsel gedacht wordt in aantal zittingen. Er zijn zes behandelingen voor een rugklacht nodig. Bij productfinanciering krijgt u bijvoorbeeld 180 euro voor een rugklacht. Dit wordt niet meer naar (enkel) zittingen vertaald, maar kan vrij ingezet worden door de zorgverlener voor doelmatige en zinnige zorg. Dat betekent bijvoorbeeld dat een zitting of interventie niet per se de duur van 25 of 30 minuten moet hebben. Soms is drie kwartier nodig maar anderzijds kan een behandeling ook in tien minuten klaar zijn. Het vraagt een ander denkraam.”
Twee financieringssystemen naast elkaar belemmert de doorontwikkeling van de zorgplannen
“Het lastige van dit momentum is dat er twee financieringsvormen naast elkaar staan.
Datgene wat u gewend bent te doen, is natuurlijk makkelijker. Het vergt omdenken om niet in tijd te denken maar in bedragen. Wat kan ik voor dit bedrag inzetten aan interventie en behandelingen? Zolang deze twee financieringsvormen naast elkaar blijven bestaan gaan we daar last van houden. Dat gaat een belemmering in de tijd geven bij het doorontwikkelen van de zorgplannen en dat vind ik heel jammer.”
Op welke manier werkt Menzis samen met Zorg1?
“Binnen Menzis hebben wij korte lijntjes met het management van Zorg1. Er is één keer per twee weken contact over lopende vragen. Daarnaast is er om de vier tot zes weken overleg om de doorontwikkeling van de zorgplannen te bespreken en wat de impact zou kunnen zijn op het werkveld. Wij zetten die samenspraak en samenwerking met Zorg1, die heel constructief is, graag voort op deze manier.”
Wil je nog iets meegeven aan fysiopraktijken?
“Wat ons betreft is zorgplansystematiek de toekomst. Ik wil alle praktijken meegeven om zich daarop te oriënteren. Vraag uzelf eens af wat voor mogelijkheden dit biedt binnen de beslisboom om samen met uw patiënt te beslissen wat van toegevoegde waarde kan zijn. Het gegeven dat u binnen productfinanciering zelf een keuze kunt maken, welke interventie op welk moment tegen welk tijdsbestek optioneel is op basis van uw eigen expertise. Dat moet volgens mij zoveel ruimte geven om uw expertise effectief en efficiënt in te kunnen zetten voor uw patiënt. Dit biedt veel meer vrijheid dan dat u blijft denken in aantal zittingen.”
“Een tipje van de sluier als het gaat om een doorkijkje richting 2024-2025-2026: We zien de zorgkosten voor onze verzekerden alleen maar stijgen en daar moeten we in gezamenlijkheid iets aan doen en dat zou heel goed kunnen via die zorgplansystematiek.”