Blog van Ron Haanschoten, directeur Zorg1, Het Gezonde Net en Innovatie Platform fysiotherapie
Je leest het overal, algemeen in het nieuws en ook in de de beleidsstukken van overheid en zorgverzekeraars, zelfs in de overeenkomsten die de zorgaanbieders aangeboden worden; de digitalisering van de zorg! Er wordt steeds meer ingezet op digitale zorg waar het kan, fysieke zorg waar het moet. Wat betekent dit voor fysiotherapiepraktijken? Bent u van mening dat het zo’n vaart niet zal lopen? In deze blog wil ik mijn bevindingen op dit vlak met u delen, zodat u zelf een weloverwogen keuze kunt maken wat het beste is voor uw praktijk en patiënt.
Cijfers liegen niet
Volgens CBS werkt van elke zes werknemers er één in de zorg. Als er niets verandert binnen tien jaar tijd, moet dit één op de drie worden om de zorgvraag aan te kunnen. Meer dan 10 % van onze bevolking is dan boven de 75 jaar oud. U kunt zelf ook wel bedenken dat wij dus tegen een gigantisch probleem gaan aanlopen als wij nu niet heel snel met alternatieve zorgoplossingen gaan komen.
Digitalisering in de zorg is noodzakelijk!
Dit gezegd hebbende, is nu natuurlijk de vraag of digitalisering de oplossing gaan bieden. Hier zijn de meningen onder zorgverleners sterk over verdeeld. Dit in tegenstelling tot politiek, zorgverzekeraars en andere beleidsmakers, die steeds meer een front vormen met hun mening – Digitalisering in de zorg is noodzakelijk!
Argumentatie vanuit fysiotherapeuten
Eén van de eerste argumenten die ik terugkrijg van fysiotherapeuten is dat digitalisering van de zorgverlening niet zo snel succesvol kan zijn, omdat bijvoorbeeld veel ouderen niet om kunnen gaan met de nieuwe technologieën. De vraag is natuurlijk, is dit zo? Natuurlijk geldt dit voor een groep ouderen, maar ook voor digibeten, ongeletterden en mensen die de Nederlands taal niet machtig zijn. Maar is dit dan een reden digitalisering van de fysiotherapie te vertragen?
Digitalisering houdt de zorg ook in de toekomst toegankelijk en betaalbaar voor uw patiënten. U biedt meer vrijheid aan uw therapeuten om de zorg anders vorm te geven en u creëert meer ruimte binnen de praktijk om over vraagstukken als preventie en de substitutie van de zorg na te denken. De hamvraag is denk ik vooral wat er nu verstaan wordt onder digitale zorg?
Wegwijzer bekostiging digitale zorg
In de ” Wegwijzer bekostiging digitale zorg ” wordt genoemd dat onder digitale zorg vele ontwikkelingen vallen, namelijk e-zorg zoals: digitale consulten en e-ondersteuning, zoals e-inzage in patiëntendossier, inrichten digitale processen en online afspraken maken.Tevens valt e-public health, zoals e- gezondheidsvoorlichting binnen de grote noemer ‘digitale zorg’.
Toen ik dit las, vond ik het interessant worden; digitalisering gaat dus over veel bredere zaken dan alleen online oefeningen en voorlichting, waar binnen de fysiotherapie vooral over gesproken wordt.
Praktijken ervaren teveel druk
Ik kom bij veel praktijken over de vloer en ik zie een duidelijke gemeenschappelijke deler ontstaan. Veel praktijkeigenaren uiten hun zorgen over het feit dat zij niet voldoende kundige fysiotherapeuten kunnen vinden en voor langere tijd vast kunnen houden. Dit zorgt voor druk op de organisatie door onder andere overvolle agenda’s en te weinig tijd/resources om door te kunnen ontwikkelen.
Hiernaast voelen ze ook nog de druk dat naast gespecialiseerde zorg ook de preventie vraagstukken opgepakt moeten worden. Kortom de organisatie is helemaal nog niet klaar om de volgende stap te zetten!
Bouw je organisatie om gespecialiseerde collega heen
De vraag die praktijkeigenaren mij vervolgens stellen is ‘hoe ga ik succesvol blijven de komende jaren?’ Twee jaar geleden had ik nog gezegd: Door goede zorg te leveren!Nu twee jaar later is dit niet meer afdoende en is mijn antwoord: een goede organisatie bouwen om je gespecialiseerde collega heen. Ga ervoor zorgen dat je collega zich optimaal kan focussen op zijn of haar gespecialiseerde zorgtaak en EN zijn/haar positie binnen het kader van gezondheidsvoorlichting.
De nieuwe zorgprofessional
De nieuwe professional dient niet alleen goed te zijn in zijn of haar vak, maar moet de patiënt bij de hand mee kunnen nemen om hem/haar iets te leren. Patiënten vragen steeds meer waar zij de juiste informatie en oplossingen kunnen vinden over hun klachten en gezondheid. Hier liggen kansen voor zowel praktijk als therapeut.
Door digitalisering is er meer tijd voor de patiënt
Hier komt het: digitalisering kan de praktijk helpen om de zorg dusdanig te organiseren dat de fysiotherapeut de meeste tijd voor zijn/haar patiënt kan overhouden. Al begint u met het aanbieden van ddigitale ondersteuning aan patiënten die wel kunnen omgaan met nieuwe technologieën, geeft u al ruimte om meer tijd te besteden aan de patiënten die echt niet digitaal vaardig zijn.
Door een goede digitale inrichting van uw fysiotherapiepraktijk, hebben uw fysiotherapeut ook over drie jaar nog voldoende tijd voor hun patiënten en is er in de praktijk genoeg ruimte om met collega’s (noodzakelijke) innovaties door te voeren. Dit betekent ook dat er meer ruimte zal zijn voor taakdifferentiatie, waaronder ontwikkelmogelijkheden en loopbaanperspectief.
Kortom: Ik geloof erin. Digitalisering in de zorg is een must!
Laatste tip:
Heeft u moeite om uw therapeuten mee te krijgen in het toepassen van digitale tools? App ontwikkelaar HealthTrain, onder andere bekend van MijnZorgApp en Afsprakenapp, heeft verschillende e-learnings ontwikkeld om praktijken op dit vlak te ondersteunen. Neem eens een kijkje op https://healthtrain.nl/academy/ om het aanbod te zien.