VGZ is al lange tijd voorstander van het Zorg1 Programmawerken en heeft daarom voor 2022/2023 het programmawerken zelfs nog verder uitgebreid in het inkoopbeleid. Voor VGZ is het alleen nog mogelijk om de hoogste overeenkomst (Intensief) te krijgen als je als praktijk 3 Good Practices geïmplementeerd hebt. De Zorg1 programma’s voldoen aan de criteria van een Good Practice.
Belangrijkste peilers in zorginkoopbeleid 2022
Al vóór het uitbreken van het coronavirus waren er ook bij VGZ al zorgen over de toekomst van de zorg. De maatschappelijke opgave is dan ook om de zorg te vernieuwen. Dat willen zij samen met zorgverleners vormgeven. Er is door corona een versnelling op gang gekomen op het gebied van digitalisering, technologische oplossingen en de samenwerking tussen de eerste en tweede lijn. VGZ wil ruimte creëren om met elkaar de zorg continu te verbeteren en te vernieuwen: de zorg verbeteren en processen slimmer inrichten, zodat er meer tijd en aandacht is voor patiënten die dat nodig hebben.
Kijkend naar het VGZ inkoopbeleid voor 2022 zijn er 3 peilers waar VGZ zich op focust:
- Good Practices,
- Digitale Zorg en
- Selectieve Inkoop
Digitalisering
Vernieuwing en digitalisering zijn nodig om de zorg op langere termijn toegankelijk en betaalbaar te houden. Ook denkt VGZ hiermee de oplopende personeelstekorten en de toenemende zorgvraag op te lossen. Om dit te bereiken moeten we de inhoud en organisatie van de zorg in beleid én praktijk duurzaam veranderen. Dit krijgen we alleen samen voor elkaar.
Good Practices
In het inkoopbeleid voor 2022 beschrijft VGZ hoe zij zich lieten inspireren door ideeën van zorgverleners, ervaringsdeskundigen en andere experts. Het is hun ambitie om deze bewezen goede voorbeelden – Good Practices – op zoveel mogelijk plekken in de zorg te verspreiden. Hun inkopers en zorginnovators doen dat graag samen met alle partners in de zorg die met hen aan de slag willen of al enige tijd aan de slag zijn, met zinnige zorg, zodat zij de Good Practices op dit gebied zoveel mogelijk toegankelijk maken voor al hun leden.
Bij de inkoop van fysiotherapie stimuleren zij praktijken die doelmatig behandelen, de kwaliteit van zorg inzichtelijk maken en die onze leden behandelen met Good Practices. In 2022 gaan er meer praktijken werken met Good Practices, zodat steeds meer leden kunnen profiteren van deze bewezen en effectieve zorginitiatieven.
De Zorg1 programma’s zijn goedgekeurd als Good Practice. Je moet voor de intensieve overeenkomst minimaal met 3 zorgprogramma’s werken.
Selectieve inkoop
VGZ zegt de beste zorg voor hun leden te willen. Om deze reden kopen zij ook in 2022 selectief in voor de indicaties Claudicatio Intermittens, Parkinson en Lymfoedeem.
Op basis van de drie pijlers kunt u als praktijk vier verschillende overeenkomsten aangeboden krijgen:
- Basis,
- Generiek B,
- Generiek A en
- Intensief
De looptijd van de overeenkomsten is 1 jaar en loopt dus tot eind 2022.
Je moet voor de intensieve overeenkomst minimaal met 3 zorgprogramma’s werken. Verder geldt om in aanmerking te komen voor de intensieve overeenkomst dat de BI voor 2019 < 105 is.
De Minimumnormen voor een overeenkomst bij VGZ zijn:
- Fysiotherapeut in BIG en
- KRFNL/SKF individueel
Voor de overeenkomst Generiek A geldt dat u met 1 of 2 Good Practises moet werken en een BI < 104 hebt.