Interview met Robert Versteegh, directeur Fys’Optima over het Zorg1 Programmawerken
Robert Versteegh van Fys’Optima windt er geen doekjes om. Hij is een groot voorstander van het programmawerken. Robert ziet niet alleen een toenemende vraag ontstaan vanuit zorgverzekeraars om te werken met zorgplannen, maar ook dat de vraag gestaag toeneemt bij de Fys’Optima praktijken door actief te informeren over de ontwikkelingen op dit gebied. Robert: “Zorg1 biedt praktijken zoveel (financiële) vrijheid, dat het mij verbaast dat niet massaal elke praktijk er gebruik van maakt! Het programmawerken biedt veel meer ruimte om het zorgaanbod beter aan te laten sluiten bij belangrijke vraagstukken als preventie, zelfregie en het aanbieden van de juiste zorg, op de juiste plek en op het juiste moment. Wanneer ik dat tijdens een praktijkbezoek uitleg dan ervaar ik vaak een reactie in de trant van “moeten we toch maar een naar gaan kijken”
“Het Zorg1 Programmawerken past bij de filosofie van Fys’Optima”
Zorg1 is geen kookboek
Robert: “De werkwijze van Zorg1 sluit goed aan bij de filosofie van Fys’Optima. Zorg1 geeft binnen de Zorg1 programma’s veel ruimte aan praktijken om het zorgtraject zelf in te vullen. Er is geen protocol waar een praktijk aan moet voldoen. Het is geen kookboek waarbij je het recept stap voor stap moet volgen.”
Terughoudendheid praktijken
De terughoudendheid van praktijken in het omarmen van het Zorg1 Programmawerken, is een gemiste kans. Robert: “Het is helaas logisch dat een praktijk al snel denkt dat wanneer een zorgverzekeraar iets bedenkt, het vast nadelige financiële consequenties heeft. Zo zie ik het bij het werken met de zorgplannen absoluut niet. Bij het programmawerken kan een praktijk juist veel meer middelen inzetten die bij een reguliere behandeling niet vergoed worden. Denk hierbij aan echografie of EPTE therapie, maar ook groepsbehandelingen en niet te vergeten alle digitale tools zoals VR en e-health oplossingen zodat mensen thuis kunnen trainen.”
Implementatie Zorg1 Programma’s
Natuurlijk gaat het implementeren van de Zorg1 programma’s niet over één nacht ijs. Alles wat nieuw is kost tijd, daar is ook Robert zich terdege van bewust. Robert: “De kosten gaan voor de baten. Wanneer je als praktijk niet gelooft in een holistische benadering van de patiënt dan moet je hier zeker niet aan beginnen. Het rendement op het werken met de zorgprogramma’s is goed. Je wordt nu beloond om efficiënt en doelmatig te behandelen. Praktijken die al op deze manier zijn ingericht, zien vooral de voordelen van het programmawerken in. Praktijken die hier nog slagen in moeten maken, daar kost het wat meer tijd. Echter, ik ben ervan overtuigd dat het werken met zorgplannen wel de toekomst van de eerste lijn gaat vormen. Het is geen doel om zich maar wel een middel om de zorg anders te gaan bekostigen. Je kunt het als een bedreiging zien, maar je kunt het ook omarmen en er langzaam naartoe groeien als praktijk. Zoals Darwin zei: het zijn niet de grootste of sterksten die overleven maar degenen die het best met veranderingen omgaan”