De meeste mensen kennen Alkmaar als ‘de kaasstad’ van Nederland. In deze mooie historische stad is Dijkstra Fysiotherapie gevestigd. De praktijk heeft 4 locaties en 29 collega’s. De praktijk is meer dan 30 jaar geleden gestart en wordt 3 jaar gerund door twee ondernemende broers en 5 collega’s uit het team. Met elkaar sturen zij de praktijk aan en dat bevalt erg goed. Alle beslissingen worden met elkaar genomen, zo ook de beslissing om met Zorg1 te starten. Volgens Mario van Til, mede-eigenaar van Dijkstra Fysiotherapie, een hele logische stap. “Ik verwacht dat het ‘programmawerken’ één van de belangrijkste contracteringsvormen van de toekomst gaat worden.”
Overeenkomst op basis van uitkomsten
“Al een aantal jaar zien wij dat er bij zorgverzekeraars steeds meer een behoefte is ontstaan om een overeenkomst aan te gaan met praktijken die gebaseerd is op uitkomsten en niet zozeer op behandelinhoud. Zorg1 was één van de eerste partijen in Nederland die hiermee ging ‘experimenteren’. Wij hebben er als praktijk voor gekozen om direct vanaf de start mee te doen aan deze ‘leerfase’. Wij merken als team dat het ‘programmawerken’ een andere manier van denken binnen de praktijk vraagt. Dit vraagt wel de nodige inspanning van de collega’s. Wij vonden het dan ook heel belangrijk om samen met het team de beslissing te nemen om op deze manier te gaan werken.”
Implementatie Zorg1
“Het implementeren van het Zorg1 Rug Programma vergt tijd en gemotiveerde collega’s! Therapeuten hanteren bij ons al 20 jaar met succes een behandelstrategie en worden hier heel hoog op gewaardeerd vanuit klanttevredenheidsonderzoeken. Dan kom ik ineens met het voorstel om ‘het even anders te gaan doen, want zo kan het ook’. Dat werkt in de praktijk niet. Een werkwijze loslaten waar iemand al 20 jaar heel succesvol mee is, is op zijn zachtst uitgedrukt een uitdaging. Ik ben zeer trots op hoe mijn collega’s het experiment van deze vorm van contractering aanpakken. De beweging komt vaak ook pas echt op gang als de noodzaak er is.
Ruimte om een eigen behandelstrategie te kiezen
“Het ‘programmawerken’ geeft therapeuten meer ruimte om een eigen behandelstrategie te kiezen. Het behandelen is nu niet meer tijd- en plaatsgebonden. Anderzijds zijn onze therapeuten nu wel gebonden aan triagemiddelen en meetinstrumenten waar niet iedere therapeut (volledig) achterstaat. Door met een grote groep praktijken en therapeuten dezelfde triagemiddelen en meetinstrumenten in te zetten, kunnen we op korte termijn achterhalen wat effectief is en wat niet.”
Samenwerking met Zorg1
“Samen met nog een aantal praktijken, zijn wij vanaf het eerste moment al klant bij Zorg1. Daardoor zijn wij heel nauw betrokken geweest bij alle ontwikkelingen. Zorg1 is enige tijd zoekende geweest en heeft een aantal wisselingen gehad in het managementteam. Vorig jaar is er gekozen voor een directeur (Ron Haanschoten red.) die zelf een praktijk heeft en weet wat de verplichtingen en veranderingen inhouden op de werkvloer en voor de cliënten. Deze wisseling is duidelijk terug te merken in de samenwerking.”
Kennis en kunde delen
“In het afgelopen jaar heeft Zorg1 dan ook heel veel stappen gemaakt. De benadering en communicatie naar en met de aangesloten praktijken is naar mijn inziens efficiënt en laagdrempelig. Ze delen actief kennis en kunde met hun netwerk via onder andere online meetings. Dat is in deze corona tijd niets nieuws meer, maar voor ons als praktijk wel heel prettig. Men hoeft niet te reizen en kan wel meedenken en sturen.”
Meedenken en meehelpen
“Een ander concreet voorbeeld waar ik zeer positief op terug kijk, is de hulp die Zorg1 heeft geboden toen wij net voor de jaarwisseling de nieuwe contractsvoorwaarden kregen. Omdat de vorm van contractering voor ons en voor de zorgverzekeraars nog behoorlijk nieuw is, zijn wij met de kerst overvallen door nieuwe contractuele voorwaarden. In januari heeft Zorg1 alles op alles gezet om deze aanpassingen goed over te brengen naar de praktijken. In de korte periode van contractvoorwaarden ontvangen en starten in het nieuwe contractjaar verliep niet alles vlekkeloos. Maar de manier waarop Zorg1 de feedback van de aangesloten praktijken op heeft gepakt en heeft verwerkt, was erg professioneel.”
Loopt alles al volgens wens?
“Niet nog niet alles. We zien nog dat een paar zorgverzekeraars andere details in de zorgovereenkomsten stellen, wat leidt tot extra administratieve lasten voor de therapeuten. Daarnaast is het af ten lastig dat volgens de profielindeling een cliënt in een zwaarder profiel moet worden ingedeeld en dat de cliënt maar twee behandelingen afneemt. Dit leidt ertoe dat de er voor de cliënt een relatief groot bedrag afgeschreven wordt van de aanvullende verzekering. Uiteraard kan dat op praktijkniveau gecorrigeerd worden. Tenslotte is af en toe de communicatie met de cliënt over de declaratie van de praktijk ten laste van de aanvullende verzekering een lastige. We merken dat deze nieuwe vorm van contracteren nog niet helemaal goed verwerkt is bij de callcenters van de zorgverzekeraars.”
‘Programmawerken’ de toekomst
“Wij zijn voor 2020 bij alle zorgverzekeraars een contract aangegaan voor het Zorg1 Lage Rug Programma, daarnaast gaan wij meedoen met een pilot voor de nek en schouder. In 2021 heeft VGZ als voorwaarde voor het intensieve opgenomen dat praktijken minimaal 3 programma’s hebben geïmplementeerd. Naast het contracteren van gespecialiseerde en regionale netwerken in de eerste en tweede lijn, heb ik het idee dat deze vorm van contractering één van de belangrijkste wegen wordt die zorgverzekeraars in willen gaan.”