Albert Keulen is al 40 jaar werkzaam als fysiotherapeut en heeft al heel wat gezien en meegemaakt in zijn carrière. Hij heeft altijd opengestaan voor nieuwe ideeën en groei. Nog steeds maakt de continue ontwikkeling in de fysiotherapie het vak voor hem zo leuk en uitdagend. “Toen ik begon als fysiotherapeut was het 100% hands on, met af en toe een oefening tussendoor. De huidige vorm van fysiotherapie lijkt absoluut niet meer op wat ik ooit geleerd heb. Hands on is coaching en begeleiding geworden. Hier ben ik blij mee! Ik moet er niet aan denken om nog steeds van ‘s ochtend tot ‘s avonds te moeten kneden. Nog al wat praktijken hangen naar mijn idee nog teveel in het verleden en hebben moeite met vernieuwingen.”
“De stap om voor Zorg1 te kiezen, was voor ons dan ook een ‘makkie’. Binnen de praktijk, omarmen wij innovatie. Om deze reden werken wij al met zorgprofielen, zorgplannen en minimale datasets. De enige verandering die er bij ons moet gebeuren, is een administratieve aanpassing.”
Achtergrond
In eerste instantie is Albert Keulen 40 jaar geleden in loondienst begonnen bij de praktijk waar hij nu nog steeds eigenaar van is. Na een aantal jaren dienstverband besloot hij onderdeel te worden van de maatschap om 30 jaar geleden de praktijk helemaal over te nemen. In verband met een uitbreiding naar een tweede locatie, heeft Albert ervoor gekozen om toch weer vrij snel een maat aan te trekken. Sinds 2 jaar is er nu ook nog een derde, jonge maat in de maatschap bijgekomen die moet zorgen voor de continuïteit naar de toekomst.
“Ik ben niet voornemens om op korte termijn te stoppen, maar wij willen het ons team niet aandoen om in 1 keer de praktijk te laten overnemen. Dit moet een natuurlijk proces zijn, waar de continuïteit doorloopt. Wij zijn begonnen met 4 therapeuten in loondienst en inmiddels uitgegroeid tot een team van 14 therapeuten. Elke therapeut heeft bij ons een verbijzondering of specialisatie, zodat wij gegarandeerd fysiotherapie op hoog niveau aan kunnen bieden en mensen uit onze omgeving in principe voor elke aandoening bij ons terecht kunnen.”
Uniek
“Wat ons team zo uniek maakt is dat wij eigenlijk vrijwel geen verloop hebben. Er is in de afgelopen 15 jaar maar een enkele mutatie geweest en de therapeut die er als laatste bij is gekomen is nu ook alweer 6 jaar werkzaam en inmiddels onderdeel van de maatschap! Waar dit aan ligt, kan ik zo niet mijn vinger opleggen. Ik heb veel contact met praktijkhouders van andere grote praktijken, maar zij hebben een veel groter verloop. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat wij altijd het team zoveel mogelijk bij alle plannen betrekken, verantwoordelijkheid geven voor “hun domein” en dat de sfeer binnen de praktijk heel goed is.”
Kwaliteitsboost
“Al een jaar of 10 werken wij samen met nog 7 andere fysiotherapiepraktijken uit andere regio’s onder de naam de Fysionair groep. Deze samenwerking is ontstaan om niet zelf altijd het wiel te hoeven uitvinden. Wij zijn geen concurrenten van elkaar waardoor wij gemakkelijk succesverhalen en nieuwe ideeën met elkaar kunnen bespreken. We gebruiken elkaar ook voor intervisies en data-vergelijk. Hiermee verbeteren wij continu onze dienstverlening en interne processen. Alle acht de deelnemende praktijken, geven elkaar een kwaliteitsboost.”
Zorgverzekeraars meten kwaliteit allemaal verschillend!
“Wij hebben binnen de Fysionair groep met elkaar in de loop der jaren al vele projecten en beweegprogramma’s opgezet en ingediend bij verzekeraars. Dit is alleen elke keer op niets uitgelopen. Zorgverzekeraars kijken helaas allemaal verschillend naar kwaliteit. Maar dit heeft er wel toe geleid dat we altijd bezig zijn met vernieuwingen binnen het vak.”
“Een aantal jaren was het rustig. Als je als praktijk meeging in het HKZ- en Plus verhaal dan zat je goed. Ik denk alleen dat zorgverzekeraars zich verkeken hebben op het feit hoeveel praktijken hier in mee zijn gegaan. Fysiotherapeuten zijn over het algemeen altijd aan het innoveren en willen meegaan met de laatste ontwikkelingen. De meeste fysio’s zijn zeer leergierig en voldoen dan ook steeds weer aan de gestelde voorwaarden.”
“Zorgverzekeraars lijken om deze reden steeds gekkere dingen te verzinnen rondom de definitie kwaliteit, om het maar steeds moeilijker te maken voor fysiopraktijken om aan de voorwaarden te voldoen. Leg mij maar eens uit hoe de kwaliteit van vorig jaar niet meer de kwaliteit van dit jaar is? Naar mijn idee zijn het trucjes om maar vooral niet teveel praktijken in een hoger vergoedingsmodel te plaatsen. Je moet steeds meer doen en investeren om dezelfde inkomsten te behouden. Als je er niet in meegaat, ga je direct terug in vergoeding. Daar zijn wij nu wel klaar mee! Zorg1 lijkt standvastiger te zijn, daarom geloven wij er ook in!”
Werken met zorgplannen en profielen
Hoe dan ook, de grillen van de zorgverzekeraars hebben er wel toe geleid dat wij al geruime tijd werken met zorgplannen en zorgprofielen en dat wij binnen de Fysionair groep streven naar vergelijkingen maken op outcome. De impact op onze bedrijfsvoering om voor Zorg1 te kiezen, is dan ook minimaal!”
Keuze Zorg1
“De primaire keuze om de samenwerking met Zorg1 aan te gaan komt door de vergoeding vanuit VGZ. Wij zitten in een VGZ gebied en de vergoeding die zij hanteren voor het werken met zorgprofielen bij lage rugpijn is voor ons gewoon erg interessant. Daarnaast zijn voor ons andere belangrijke beweegredenen: de nieuwsgierigheid naar innovatie, het opdoen van ervaring met het werken met zorgproducten en de behoefte om meer wetenschappelijke onderbouwing te creëren binnen de fysiotherapie.”
“Het implementeren en uitvoeren van zorgprofielen deden wij al. Nu hebben wij er echter ook meer financieel belang bij om bijvoorbeeld meer online te gaan werken. Het geeft een extra prikkel om meer in die richting te gaan kijken. Je wordt nu eindelijk beloond om je behandelgemiddelde naar beneden te krijgen.”
Zorg1 vooral geschikt voor grote praktijken
“Ik denk dat het werken met zorgprofielen vooral geschikt is voor grote praktijken en alleen bij bepaalde producten. Hoe groter de patiëntgroep, hoe interessanter het is! Bij te weinig patiënten kun je te weinig data verzamelen. Je moet best wat patiënten hebben om er conclusies uit te kunnen trekken. Als je er te weinig hebt, is het risico ook te groot dat je financieel niet uitkomt. Als je bijvoorbeeld maar 10 patiënten hebt, waarbij er al twee buiten het vergoede budget vallen dan heb je als praktijk al een probleem.”
“Overigens kan het werken met zorg1producten ook zorgen voor een spin-off om ergens anders weer geld op te verdienen. Je moet niet denken dat je alleen op het zorgproduct verdient maar ook de kansen eromheen zien!”